Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sękacz oryginalny"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9104
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Utrzyj masło w misce kamiennej na gęstą masę, dodaj cukier. Skórkę pomarańczową utrzyj z kardamonem. Całość wymieszaj.
Do masy wbijaj po jednym żółtku, dosypując mąkę. Co jakiś czas mieszaj. Wraz z ostatnimi pięcioma żółtkami dodaj trzecią część ubitej piany, wymieszaj. Przełóż resztę piany.
Wałek do sękaczy owiń białym papierem i cały obwiąż szpagatem. Ułóż go na rożnie nad ogniem. Polej rozpuszczonym masłem. Obracając wałek bardzo wolno, polewaj go na całej długości masą umieszczoną na łyżce.
Gdy pierwsza warstwa się przyrumieni, wlej kolejną. Teraz szybciej obracaj wałek, by z ciasta potworzyły się sople. Po pięciu warstwach dolej do ciasta trochę mleka, polewaj na wałek i obracaj jeszcze szybciej.
Gdy ciasto ostygnie, obetnij końcówki, ściągnij ostrożnie z wałka i pokrój.
Przepis poleca Radek Liszewski</strong>Źródło: Na żywo