Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i lekki sernik z pomarańczowym posmakiem. Sprawdzi się na każdą okazję!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce)
Oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Dosypujemy do tego budyń oraz dodajemy śmietanę wymieszaną z sokiem z pomarańczy, całość miksujemy. Do powstałej masy dodajemy twaróg oraz skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dokładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.