Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik wiedeński to sernik przygotowany bez spodu, z dużą ilością jajek i z dobrej jakości twarogu. Jeśli chcecie użyć gotowego, zmielonego już sera to polecam Wieluń "Mój ulubiony" Sernik wiedeński można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię z polewą czekoladową. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy babcia kupowała taki sernik w naszej ulubionej cukierni. Był przepyszny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10658
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 890
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9081
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1340
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10658
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 890
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9081
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1340
Składniki
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. Do zmielonego twarogu dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i masło. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masło połączy się z serem.
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą puszystą masę. Można też ubić najpierw białka, stopniowo dosypując cukier, a na koniec dodać żółtka. Ja ubijałam całe jajka, trwało to ponad 10 minut.
Masę jajeczną dodać do masy serowej w kilku partiach, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia składników. Tortownicę (miałam 25 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Najpierw wyłożyć spód dociskając obręczą, a następnie wyciąć jeden długi pasek, lub dwa krótsze i wyłożyć boki. Przed ułożeniem papieru na boki posmarować je delikatnie masłem żeby paski się przykleiły. Zrobiłam szersze paski żeby wystawały ponad tortownicę, na wszelki wypadek gdyby sernik za bardzo wyrósł podczas pieczenia.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1,5 godzimy. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia.
Kiedy sernik wystygnie udekorować go polewą. Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.