Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne desery przyjmują przeróżną formę w zależności od regionu. Tradycyjne makówki to jedna z tych potraw, na którą Ślązacy czekają przez cały rok. Jest to wyjątkowo bogaty, a jednocześnie prosty deser, który powinien poznać każdy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4818
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4818
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Mak przesyp do garnka, a następnie zalej go mlekiem. Wszystkie orzechy oraz suszone orzechy z grubsza posiekaj, a następnie dodaj je do maku. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez około 25 minut, często mieszając. W tym czasie masa powinna zgęstnieć.
Bułki pokrój na niezbyt grube kromki. Przygotuj dużą, wysoką miskę, a następnie układaj w niej naprzemiennie masę makową i zamoczone w mleku bułki. Wierzch udekoruj bakaliami. Całość wstaw do schłodzenia do lodówki na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.