Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 845
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 845
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Przygotować budyń: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego łyżka masła 1 żółtko Do rondelka wlać mleko, ustawić na zapalonym gazie, wsypać sypkie składniki i rodzynki cały czas mieszając (najlepiej sprawdza się do tego trzepaczka) aż budyń zgęstnieje. Zmniejszyć płomień pod rondelkiem. Następnie dodać łyżkę masła i żółtko nadal mieszając jakieś 2 minuty.
Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie. Przygotowany jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę.
Zwinięte ciasto kroić na plastry o szerokości około 2 cm. Blaszkę delikatnie posmarować tłuszczem. Rozłożyć ślimaczki i posmarować rozmąconym białkiem.
Piec w temp 180 stopni Celsjusza przez 20-30 min. aż się pęknie zarumienią.