Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śmietanowiec"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 946
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 233
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 946
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 233
Składniki
Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Gdy przestygną, wstaw do lodówki, by dobrze stężały.
Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po żółtku.
Następnie dosypuj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w temp. 180° C. Gdy wystygnie, przekrój je wzdłuż na dwie części.
Galaretki pokrój w niezbyt drobną kostkę. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach wrzącej wody. Przestudź. Kwaśną śmietanę zmiksuj z cukrem.
Dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do tężejącej śmietany z żelatyną. 1 masy odłóż, do pozostałej dodaj kostki galaretki.
Na pierwszy kawałek ciasta wyłóż masę z galaretkami i przykryj drugim kawałkiem. Wierzch pokryj resztą masy śmietanowej. Wstaw do lodówki.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie