Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Świtezianka to poniekąd klasyczny, „babciny” jabłecznik. Kryje w sobie jednak dwie warstwy pysznego sosu waniliowego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj około 50 ml wody, cukier waniliowy i cynamon. Podduś jabłka do chwili, aż zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj masło i duś jeszcze przez chwilę. Do uzyskanej masy jabłkowej dodaj mąkę ziemniaczaną, dosłodź do smaku i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z palnika.
Zmiksuj z sobą składniki na sos waniliowy. W innym naczyniu połącz wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć je ręcznie (lub wymieszaj mikserem) na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części.
Rozwałkuj połowę ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim dno natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 30x20 cm. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie wylej na spód połowę sosu waniliowego i piecz jeszcze 5 minut.
Na podpieczony spód przełóż masę jabłkową. Wyrównaj. Przelej resztę sosu i przykryj drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez około pół godziny. przestudź.
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając – do uzyskania dość rzadkiego lukru. Cienka warstwę wylej na ciasto. Odstaw w chłodne miejsce, by lukier stężał.