Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na syrop z orzechów laskowych. Syrop jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 830
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 830
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Orzechy wsadzamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na małe kawałki, lub siekamy nożem. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rozdrobnione orzechy i na małym grzaniu kuchenki gotujemy około 50-60 minut od czasu, do czasu mieszając. Po tym czasie trochę wody odparuje i syrop zgęstnieje. Odcedzamy przez sito, aby oddzielić syrop od orzechów. Przelewamy jeszcze ciepły syrop do buteleczek lub słoiczków.
Uwagi: Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść.