Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i efektowna szarlotka na kruchym cieście
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Ciasto kruche: Sypkie składniki przesiej do miski Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obtaczając w mącę żeby się nie kleiło Rozdrobnij masło i rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i zagnieć szybko gładkie ciasto Podziel na pół, jedną część zawiń w foliowy woreczek i schowaj do lodówki Drugą częścią wylep dno i boki tortownicy Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min * Polecam pieczenie z obciążeniem jak w przypadku tarty wtedy boki ciasta nie spłyną.
Jogurtowa pianka: Jogurt wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę (ok. 10 min) Połącz jogurt z ubitą pianą mieszając delikatnie
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach Dodaj cukier i skrobię, dokładnie wymieszaj
Złożenie szarlotki: Na podpieczony spód wysyp kaszę manną i dokładnie rozprowadź Następnie wyłóż jabłka Na warstwę jabłek wyłóż jogurtową piankę Na górę zetrzyj drugą połowę ciasta schłodzoną w lodówce Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 min (grzałka góra-dół) Przez pierwsze 30 min studź ciasto w zamkniętym piekarniku Następnie nieco uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem