Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki torcik, z produktów które akurat były w domu :)
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 486
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 928
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 225
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 486
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 928
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 225
Składniki
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy mąki - delikatnie mieszając. Masę wylewamy do tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180stopni. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy w mikrofali. Następnie delikatnie wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując. 2-3 łyżki śmietany odkładam do dekoracji boków tortu! Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, Ścinamy z góry kopułkę - resztki ciasta posłużą za dekorację tortu. Układamy następująco powtarzając warstwy: biszkopt 1/2 dżemu 1/2 masy śmietanowej Boki tortu ozdabiamy śmietaną, następnie całość posypujemy okruchami i płatkami migdałów.