Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto truskawkowe z herbatnikami, truskawkami i pianką truskawkową to świetna propozycja na deser lub podwieczorek, zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia.
Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części.
Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na ciastkach równomiernie rozprowadzamy pokrojone truskawki.
Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie do mleka wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę truskawek i wygładzamy jej powierzchnię. Na wierzchu ciasta układamy drugą warstwę ciastek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.