Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony na Dzień Matki, wszystkich zachwycił swoim wyglądem i smakiem, a o to przecież chodzi. Truskawki to owoc, który zawsze gwarantuje sukces i cudowny smak ciast. W sezonie grzechem byłoby z nich nie korzystać.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 366
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 158
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 112
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 366
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 158
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 112
Składniki
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. W międzyczasie układamy ciastka na dnie tortownicy.
Do jogurtu dodajemy cukier puder, mieszamy i stopniowo dodajemy chłodną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Kiedy zacznie lekko gęstnieć wykładamy na biszkopty. Jeśli wyłożymy masę zanim odpowiednio zgęstnieje, ciastka lekko wypłyną na powierzchnię masy (jak u mnie), jednak w niczym to nie przeszkadza i nie psuje końcowego efektu. Tortownicę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.
W tym czasie rozprowadzamy gorącą wodą 2 galaretki truskawkowe, odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki kroimy na połówki i układamy na lekką zakładkę na powierzchni zastygnietej masy jogurtowej. Zalewamy całość tężejącą galaretką i wstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po wyjęciu z tortownicy można ozdobić bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Ozdabiamy świeżymi truskawkami i rozkoszujemy się orzeźwiającym, lekkim deserem.