Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z serowych racuszków"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
ok. 30 minut • Porcja 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis na 4-6 porcji
Jajka dokładnie roztrzep z solą w większej misce. Dodaj twaróg i połącz oba . Partiami dokładaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Starannie wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt gęste, wlej mleko i rozmieszaj.
Rozgrzej mocno patelnię, wlej olej, zredukuj ogień i nakładaj na patelnię porcje ciasta, rozsmarowując je łyżką na płasko (ciasto podczas smażenia będzie rosnąć).
Smaż racuszki z obu stron na złocisty kolor. Kładź je na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, żeby osączyły się z tłuszczu.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Na osączony racuszek wyciśnij szprycą cukierniczą (możesz też rozsmarować) rozetkę śmietany.
Połóż następny racuszek, lekko dociśnij, wyciśnij kolejną porcję śmietany, znów dociśnij i przyłóż trzecim racuszkiem. Ozdób śmietaną i dowolnymi owocami.
!
Możesz też usmażyć trzy duże placki, przełożyć śmietaną, ozdobić wierzch i pokroić w trójkąty jak tort.Źródło: Kobieta i życie