Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort agrestowy pod bezową chmurką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9612
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Miękkie masło ucieraj mikserem, stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Następnie dosyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dolej mleko i wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180° C.
Białka przelej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną lśniącą pianę, pod koniec porcjami dodawaj cukier puder. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na podpieczone ciasto. Znów wstaw do piekarnika, piecz jeszcze 12 minut.
Proszek budyniowy wymieszaj z niewielką ilością soku jabłkowego. Pozostały sok przelej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Dodaj umyty agrest (kilka sztuk odłóż do dekoracji), gotuj 5 minut. Na koniec dodaj budyń i gotuj aż zgęstnieje. Do śmietanki dodaj śmietan-fix i ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
Ciasto przekrój poziomo na dwa blaty tak, aby spód był samym biszkoptem, zaś wierzch drugą częścią biszkoptowego ciasta z bezową „czapą”. Dolną część przełóż do czystej tortownicy i rozsmaruj na niej wystudzony krem budyniowo-agrestowy; następnie wstaw do lodówki.
Gdy krem dobrze zastygnie, tą samą końcówką rękawa cukierniczego, którą wyciskałaś bezę wyłóż teraz całą bitą śmietanę. Na niej delikatnie ułóż drugą część biszkoptu z bezą. Tort przechowuj w lodówce. Przed podaniem udekoruj świeżym agrestem.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 440 kilokalorii
<strong>Naturalne substancje żelujące, które zawiera agrest sprawiają, że jest to idealny owoc na dżemy, marmolady i galaretki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie