Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort śmietanowy z wiśniami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 243
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 391
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 35
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 60
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 243
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 391
Składniki
Masło utrzyj z większą ilością cukru. Gdy masa będzie puszysta, wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą.
Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dolej mleko, likier i zmiksuj na gładkie ciasto.
Do przygotowanej tortownicy wyłóż ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 175o C ok. 45 minut. Wyjmij i wystudź. Wiśnie odsącz, zalewę zachowaj. Odłóż do dekoracji 2 łyżki wiśni i 1/3 szklanki zalewy.
Wymieszaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zalewy wiśniowej. Resztę zalewy zagotuj.
Wlej rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Mieszając, gotuj minutę, aż masa zgęstnieje. Dołóż wiśnie z kompotu (bez 2 łyżek). l Ciasto rozetnij poziomo na 3 placki.
Ubij połowę śmietany z łyżką cukru i zagęstnikiem. Jeden placek na dnie tortownicy posmaruj masą wiśniową i przykryj drugim. Na to wyłóż bitą śmietanę i ostatni płat ciasta. Lekko dociśnij. Tort schłódź.
Odłożoną zalewę zagotuj. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 2 łyżkami wody, wlej do wrzącej zalewy, zagotuj. Dodaj wiśnie i dobrze wymieszaj.
Tort wyjmij z lodówki i zdejmij obręcz. Pozostałą śmietankę ubij z cukrem waniliowym.
Wierzch i boki ciasta posmaruj bitą śmietaną (trochę odłóż). Z reszty wyciśnij rozetki na torcie. Udekoruj masą wiśniową. Czas przygotowania: 75 min
Cena porcji: ok. 4,50 zł Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo