Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik szampański na szampańską imprezę urodzinową!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem.
Mąkę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnego mleka, a następnie wlać do wrzącego mleka (1 szklanka) z wanilią stale mieszając.
Do gotującej masy wlać ubite żółtka z cukrem i i dalej mieszać. Należy uważać aby masa nie przypaliła się. Najlepiej robić to w dwóch naczyniach.
Gotujemy, aż masa zgęstnieje, ale nie zagotuje się.
Dokładnie ucieramy masło stopniowo dodając do niego ostudzoną masę mleczną.
Tortownicę wyłożyć namoczonymi w soku biszkoptami (spód i boki). Musimy pamiętać aby zanurzać je dosłownie na chwilkę. Nałożyć pierwszą warstwę masy rozłożyć na nią odsączone wcześniej ananasy. Wyłożyć pozostałą masę i znowu ananasy.
Na wierzch ułożyć ponownie namoczone biszkopty, płaską stroną do wierzchu (będzie łatwej udekorować torcik polewą czekoladową).
Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotować polewę czekoladową i polać ciasto.
Ja czasami dekoruję torcik, co widać na załączonym zdjęciu (wtedy zwiększam ilość masła jeszcze o1/3 kostki) ale częściej zostawiam oblany białą i czekoladową polewą w różne esy floresy.
Najlepiej smakuje oczywiście mocno schłodzony.