Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bardzo puszyste i wilgotne pączki z tradycyjnego ciasta drożdżowego.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6093
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6093
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Składniki
Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, posyp je 1 łyżką cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, całość przysyp lekko mąką. Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min
W tym czasie żółtka, jajko resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzyj na jasną i puszystą masę Po 15 min drożdże powinny zacząć wyraźnie pracować, jeśli jeszcze tak nie jest zostaw je na kolejne 5-10 min Do miski z mąką dodaj utarte jajka z cukrem, wlej resztę ciepłego mleka i wyrób gładkie ciasto (ciasto powinno zacząć odstawać od dłoni i od miski) Wlej ocet lub spirytus i ponownie wyrób Na koniec dodaj olej i miękkie lub roztopione masło i wyrób do uzyskania jednolitej konsystencji Miskę z dobrze wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 min
Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i wyrób przez kilka minut Ciasto podziel na 16 części, każda po ok. 60 g Każdy kawałek ciasta uformuj w kształt kuli (zobacz film) Uformowane kulki ciasta układaj na tacy lub stolnicy posypanej mąką i przykryj od razu ściereczką żeby ciasto nie wysychało Odstaw na ok. 30 min do napuszenia
W tym czasie rozgrzej olej Smaż pączki na średnim ogniu przez ok 2-3 min z każdej strony Po przestudzeniu nadziej pączki za pomocą strzykawki, szprycy lub rękawa cukierniczego z długą końcówką
Gotowe pączki możesz polać lukrem: 1 szklankę cukru pudru rozetrzyj z ok. 3 łyżkami gorącej wody do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby użyj więcej cukru pudru lub wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję) Możesz też pączki posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą