Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczny makowiec, tym razem jako drożdżowy wieniec makowy. Taka forma makowca będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Zapach Świąt unosi się już w całym domu, trwa odliczanie ...
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 609
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 817
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 341
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 609
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 817
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 341
Składniki
Do garnuszka wlać mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do miski lub misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtka, wlać zaczyn drożdżowy i stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dodać mleka lub mąki). Wyrabiam w robocie ok. 10 minut. Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto, przykryć szczelnie folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h (ma podwoić swoją objętość).
Przygotować masę makową, czyli do gotowej masy dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić wzdłuż na trzy części. Na każdej rozsmarować masę makową, zwinąć w rolady, każdą roladę naciąć wzdłuż u góry. Końce rolad zczepić ze sobą i formować warkocz, zawinąć końcówki, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zwinąć w koło, wysmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni góra-dół przez 30-35 minut do zrumienienia. Po wyjęciu studzić na kratce, można polać lukrem lub polewą czekoladową. SMACZNEGO!!!