Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowa chmurka, jest jak ptasie mleczko – ma wiele odmian. Tym razem padło na agrest.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1606
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 604
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1606
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 604
Składniki
Agrest umyłem, usunąłem ogonki i szypułki a następnie zalałem wodą (około 2,5 szklanki). Zagotowałem i dodałem galaretki. Zostawiłem do ostygnięcia.
Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiałem, dodałem pokrojone zimne masło, żółtka i cukier. Wszystko zagniotłem na gładkie ciasto i wstawiłem na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyłem na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i podziurawiłem widelcem. Piekłem 15 minut w temperaturze 190 stopni, użyłem foremki 23x23cm.
Beza: Białka z cukrem ubiłem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną. Blaszkę takiej samej wielkości jak ta do ciasta wyłożyłem papierem do pieczenia i rozsmarowałem na niej masę z białek. Piekłem w 120 stopniach około 70 minut.
Krem: Śmietanę z cukrem ubiłem na sztywny krem, osobno ubiłem mascarpone. Gotowe masy połączyłem ze sobą szpatułką.
Na ostudzone ciasto przelałem galaretkę z agrestem. Galaretka nie może być zbyt rzadka, bo wsiąknie w ciasto!
Gotową, stężałą galaretkę pokryłem kremem, a całość przykryłem bezą. Ciasto przechowuję w lodówce.
Przemycamy zdrowie: W kremie przemyciłem odrobinę płatków owsianych.