Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitny krem cytrynowo- limonkowy"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 237
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 237
Składniki
Roztop masło w rondlu.
Dodaj roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Gotuj w kąpieli wodnej, aż sos zgęstnieje. Jeżeli powstaną grudki, przetrzyj całość przez sito lub zmiksuj.
Odstaw, by sos zgęstniał i ostygł. : ścierając skórkę z cytryny, najpierw należy ją sparzyć. Przy ścieraniu uważaj na to, by zetrzeć tylko żółtą część, biała może być gorzka. Ważne jest również dokładne umycie jaj. Gotowy krem przełóż do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce około tygodnia.
Jak podawać: Gęsty krem cytrynowy to wspaniały dodatek do naleśników, placków czy ciast. Doskonale komponuje się też z białym serem lub po prostu na kromce chleba. Możesz go z powodzeniem wykorzystać do cytrynowej tarty.Źródło: Olivia