Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitny krem cytrynowo- limonkowy"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28341
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28341
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Roztop masło w rondlu.
Dodaj roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Gotuj w kąpieli wodnej, aż sos zgęstnieje. Jeżeli powstaną grudki, przetrzyj całość przez sito lub zmiksuj.
Odstaw, by sos zgęstniał i ostygł. : ścierając skórkę z cytryny, najpierw należy ją sparzyć. Przy ścieraniu uważaj na to, by zetrzeć tylko żółtą część, biała może być gorzka. Ważne jest również dokładne umycie jaj. Gotowy krem przełóż do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce około tygodnia.
Jak podawać: Gęsty krem cytrynowy to wspaniały dodatek do naleśników, placków czy ciast. Doskonale komponuje się też z białym serem lub po prostu na kromce chleba. Możesz go z powodzeniem wykorzystać do cytrynowej tarty.Źródło: Olivia