Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto.Makowiec z jabłkami, smaczny, wilgotny i miękki. Takie ciasta lubimy :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Tortownica 22 lub 24 cm. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Potem dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Drugim razem zmielić z cukrem (3 łyżki maku, łyżka cukru ). Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię schłodzić w lodówce. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na średnich oczkach tarki. Do maku dodać jabłka, rodzynki, aromat migdałowy, mąkę, wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy, zostawiają trochę na wierzchnie ozdoby. Ciasto posypać bułką tartą i płatkami migdałowymi.
Wyłożyć masę makowo-jabłkową dobrze dociskając.
Z reszty ciasta wyciąć wzorki i układać na wierzch ciasta. Piec w 180 C około 55-60 minut.