Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Na stolnicy posiekaj nożem margarynę z mąką pszenną oraz solą. Dodaj 4 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw je na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w kostkę. W misie wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny.
2/3 porcji ciasta rozwałkuj na cienki płat. Przenieś do formy, wylep dno i boki. Wystające brzegi podwiń, tworząc dekoracyjną krawędź. Na cieście rozłóż jabłka, a na nich wiórki zimnego masła.
Pozostałe ciasto rozwałkuj, przykryj jabłka. Z resztek zrób dekoracyjne listki. Wierzch posmaruj jajkiem, zrób dziurkę, aby para mogła uchodzić. Piecz 50 min w temperaturze 180 st.
czas ok. 70 min; porcja – 300 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety