Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ananasowa sałatka"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Pierś kurczaka (możesz także wykorzystać wędzone udko) pokrój na małe kawałki. Jabłko umyj, obierz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
Kukurydzę konserwową osącz z zalewy, przelej zimną wodą, a następnie pozostaw na sicie do osączenia. Odcedź z syropu krążki ananasa, pokrój je w dużą kostkę.
Obraną cebulę opłucz, pokrój w kosteczkę. Także ułóż na sicie. Przelej wrzątkiem (by złagodzić ostry smak), osącz. Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Na sos wymieszaj kilka łyżek majonezu z łyżeczką mielonej przyprawy curry, solą oraz pieprzem do smaku. Opłucz 3-4 gałązki natki. Osusz je na papierowym ręczniku, oderwij listki, posiekaj.
Wymieszaj pierś kurczaka, kukurydzę ananasa, cebulę, jabłko, paprykę i sos. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Udekoruj natką.
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 1,90 zł.
Smak sałatki wzbogacisz, dodając do niej namoczone i osączone rodzynki. Zamiast jabłka możesz wykorzystać marynowany seler. Jeśli natomiast nie przepadasz za curry, połącz majonez ze śmietaną i dopraw czosnkiem.Źródło: Świat kobiety