Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-01-2019
Ananasowo-kokosowe ciasto bez pieczenia
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 180
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 90
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 180
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 90
Składniki
Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie przełożyć do rondelka i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości. Następnie ostawić do przestudzenia. Ananasy przełożyć na sitko i odcedzić. Zachować sok z ananasów. Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstej masy. 1/3 masy odłożyć do osobnej miski. Do pozostałej większej części masy powoli wlewać płynna ale przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać ananasy i całość wymieszać łyżką. Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie przełożyć masę z ananasem. Kolejno ułożyć biszkopty podłużne. Namoczyć je sokiem z ananasów. Na koniec przełożyć pozostałą część masy bez ananasów i równomiernie rozsmarować. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i włożyć na kilka godzin do lodówki. ( Najlepiej na całą noc - Biszkopty zrobią się miękkie).