Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Baba włoska
  • Desery
  • Przepis na

Baba włoska

09.04.2025 Odsłon: 471
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Colomba di pasqua to tradycyjna babka włoska, którą piecze się na Wielkanoc. Pięknie wyrasta, jest puszysta i lekka. Choć wymaga nieco czasu w kuchni, to robi takie wrażenie na gościach, że warto włożyć wysiłek w jej przygotowanie.

Baba włoska, czyli Colomba di Pasqua

Colomba di Pasqua to włoska baba wielkanocna, która kształtem ma przypominać gołębicę z rozpostartymi ramionami. Ptak ten jest symbolem pokoju, nadziei i odrodzenia, dlatego kojarzy się Włochom ze świętami. Tradycyjny wypiek cieszy się dużą popularnością na północy kraju, gdzie często pojawia się na wielkanocnym stole. Krąży wiele legend na temat jego pochodzenia i charakterystycznego kształtu. Niektóre z nich mówią nawet, że piekło się go już w VI wieku. Babka włoska najpewniej powstała jednak w latach 30. XX wieku, gdy mediolańska firma Motta - znana wówczas z produkcji popularnego, bożonarodzeniowego Panettone - wprowadziła nowy produkt La Colomba, czyli właśnie wiosenną wersję tej babki. Colomba di Pasqua to drożdżowe ciasto z dodatkiem skórki kandyzowanej, ozdobione migdałami i cukrem perlistym. Jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. 

Baba włoska przepis

Większość osób zastanawia się, gdzie kupić ciasto Colomba di Pasqua. Choć można je znaleźć w supermarketach, cukierniach, sklepach z włoską żywnością, a nawet zamówić przez internet, my polecamy przygotować je w domu. Nie ma nic pyszniejszego niż babka włoska wyjęta prosto z piekarnika. To prawda, że jej przygotowanie może nieco wystraszyć. Gdy jednak dokładnie przyjrzysz się przepisowi na babę włoską, to zobaczysz, że większość czasu będziesz po prostu oczekiwał na wyrośnięcie ciasta. Na święta najlepiej zrobić ją w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę, by cieszyć się świeżym ciastem w Niedzielę Wielkanocną. 

Jak upiec Colomba di Pasqua? Na początku musisz przygotować zaczyn drożdżowy i poczekać, aż zacznie pracować. Następnie dodajesz go do ciasta i ponownie odstawiasz, aby podwoiło objętość. W kolejnym etapie dodajesz składniki do ciasta i po wstępnym wyrobieniu odkładasz, żeby zwiększało objętość. Potem jeszcze raz dodajesz składniki i czekasz, aż wyrośnie. W końcu możesz go przełożyć do specjalnej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Następnie babkę włoską pieczesz i gotowe.

Jaka forma do baby włoskiej?

Colomba di Pasqua ma charakterystyczny kształt, dlatego piecze się ją w formie w kształcie gołębicy. Te jednorazowe, zrobione z papieru, są bez problemu dostępne do zamówienia przez internet. Wystarczy szukać papierowej formy do colomby, a pojawią się oferty sklepów cukierniczych. Taka forma kosztuje do kilku złotych. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma w kształcie gołębicy (do pieczenia Colomba di Pasqua), mikser

Etapy przygotowania

Colomba di Pasqua to niejedyna baba włoska, którą możesz przygotować w swojej kuchni. Równie dużą popularnością cieszą się dwie inne włoskie babki. 

Panettone - baba włoska na święta

Panettone to tradycyjna włoska babka, którą piecze się we Włoszech na święta Bożego Narodzenia. Mówi się, że powstała w XV wieku jako deser przyrządzony dla księcia Ludovica Sforzy. Co pewne, spopularyzowała się dzięki firmie Motta, która w XX wieku produkowała i sprzedawała ją na szerszą skalę. Panettone pięknie wyrasta i jest bardzo wysokim ciastem. Lekkie drożdżowe wnętrze wypełnione jest kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami. 

Pandoro - baba włoska na Boże Narodzenie

Pandoro to babka włoska, która wywodzi się z Werony. Powstała pod koniec XIX wieku jako elegancki deser - zainspirowany dawnym, dworskim "pane de oro" (czyli złotym chlebem). Piecze się ją głównie na Boże Narodzenie, w specjalnej formie w gwiazdkowym kształcie. W porównaniu do Colomba di Pasqua czy Panettone nie zawiera bakalii oraz ma jednolite, maślane wnętrze. Przybiera piękną, złocistą barwę. Z wierzchu obficie obsypuje się ją cukrem pudrem. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15366

do 60 min 60 min
20

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4592

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 265

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2700

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 867

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 4817

do 60 min 60 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15366

do 60 min 60 min
20

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4592

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 265

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2700

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 867

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 4817

do 60 min 60 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Baba włoska
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Zaczyn drożdżowy:
  • 10 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • 3 duże żółtka,
  • 70 g mąki pszennej typu 550.
Ciasto - I etap:
  • 3 g suszonych drożdży lub 6 g świeżych drożdży,
  • 80 ml ciepłej wody,
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 215 g mąki pszennej typu 550.
Ciasto - II etap:
  • 140 g cukru,
  • łyżka miodu,
  • 3 duże żółtka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • skórka starta z 2 pomarańczy,
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 250 g mąki pszennej typu 550,
  • łyżeczka soli,
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dodatkowo:
  • 50 g blanszowanych migdałów,
  • 40 g migdałów ze skórką,
  • 130 g cukru,
  • 2 białka jajek,
  • 25 g cukru perlistego.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do miski wlej wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę i rozkłócone żółtka. Wymieszaj i przykryj miskę folią spożywczą. Odłóż na 30 minut, aby zaczyn podwoił objętość.

2

Gdy zaczyn będzie prawie gotowy, przygotuj ciasto (I etap). Do innej miski wlej wodę, wymieszaj z drożdżami. Odstaw na 10 minut. Dodaj zaczyn, miękkie masło i mąkę. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.

3

Po tym czasie zabierz się za kolejne kroki (ciasto - II etap). Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj miód, cukier, ekstrakt waniliowy, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy, masło, żółtka. Zmiksuj na gładką masę. Wsyp mąkę i wyrób na gładkie i elastyczne ciasto (ok. 7 minut - dłońmi lub mikserem z hakiem).

4

Czystą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 3,5 godziny, aby ciasto potroiło swoją objętość i mocno się napowietrzyło.

5

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat lub stolnicę (podsypane mąką), dodaj skórkę pomarańczową i wyrabiaj dłońmi, aż skórka połączy się z ciastem. Podziel ciasto na dwie równe części - każdą zroluj na gruby wałek i wyłóż nimi specjalną formę w kształcie gołębicy (do pieczenia Colomba di Pasqua). Formę przykryj ściereczką płócienną i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.

6

Zblanszowane migdały rozdrobnij na proszek i wymieszaj z cukrem pudrem. Połącz je następnie z białkiem. Powstała masa powinna nie być lejąca, ale dać się łatwo rozprowadzić po babie włoskiej. Wysmaruj ciasto z wierzchu, a potem obsyp migdałami w skórce i cukrem perlistym.

7

Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół na 10 minut. Potem piecz jeszcze 40 minut, ale w temperaturze 170 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (suche). Po tym czasie wystudź babę włoską na kratce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki