Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Colomba di pasqua to tradycyjna babka włoska, którą piecze się na Wielkanoc. Pięknie wyrasta, jest puszysta i lekka. Choć wymaga nieco czasu w kuchni, to robi takie wrażenie na gościach, że warto włożyć wysiłek w jej przygotowanie.
Colomba di Pasqua to włoska baba wielkanocna, która kształtem ma przypominać gołębicę z rozpostartymi ramionami. Ptak ten jest symbolem pokoju, nadziei i odrodzenia, dlatego kojarzy się Włochom ze świętami. Tradycyjny wypiek cieszy się dużą popularnością na północy kraju, gdzie często pojawia się na wielkanocnym stole. Krąży wiele legend na temat jego pochodzenia i charakterystycznego kształtu. Niektóre z nich mówią nawet, że piekło się go już w VI wieku. Babka włoska najpewniej powstała jednak w latach 30. XX wieku, gdy mediolańska firma Motta - znana wówczas z produkcji popularnego, bożonarodzeniowego Panettone - wprowadziła nowy produkt La Colomba, czyli właśnie wiosenną wersję tej babki. Colomba di Pasqua to drożdżowe ciasto z dodatkiem skórki kandyzowanej, ozdobione migdałami i cukrem perlistym. Jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
Większość osób zastanawia się, gdzie kupić ciasto Colomba di Pasqua. Choć można je znaleźć w supermarketach, cukierniach, sklepach z włoską żywnością, a nawet zamówić przez internet, my polecamy przygotować je w domu. Nie ma nic pyszniejszego niż babka włoska wyjęta prosto z piekarnika. To prawda, że jej przygotowanie może nieco wystraszyć. Gdy jednak dokładnie przyjrzysz się przepisowi na babę włoską, to zobaczysz, że większość czasu będziesz po prostu oczekiwał na wyrośnięcie ciasta. Na święta najlepiej zrobić ją w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę, by cieszyć się świeżym ciastem w Niedzielę Wielkanocną.
Jak upiec Colomba di Pasqua? Na początku musisz przygotować zaczyn drożdżowy i poczekać, aż zacznie pracować. Następnie dodajesz go do ciasta i ponownie odstawiasz, aby podwoiło objętość. W kolejnym etapie dodajesz składniki do ciasta i po wstępnym wyrobieniu odkładasz, żeby zwiększało objętość. Potem jeszcze raz dodajesz składniki i czekasz, aż wyrośnie. W końcu możesz go przełożyć do specjalnej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Następnie babkę włoską pieczesz i gotowe.
Colomba di Pasqua ma charakterystyczny kształt, dlatego piecze się ją w formie w kształcie gołębicy. Te jednorazowe, zrobione z papieru, są bez problemu dostępne do zamówienia przez internet. Wystarczy szukać papierowej formy do colomby, a pojawią się oferty sklepów cukierniczych. Taka forma kosztuje do kilku złotych.
Forma w kształcie gołębicy (do pieczenia Colomba di Pasqua), mikser
Colomba di Pasqua to niejedyna baba włoska, którą możesz przygotować w swojej kuchni. Równie dużą popularnością cieszą się dwie inne włoskie babki.
Panettone to tradycyjna włoska babka, którą piecze się we Włoszech na święta Bożego Narodzenia. Mówi się, że powstała w XV wieku jako deser przyrządzony dla księcia Ludovica Sforzy. Co pewne, spopularyzowała się dzięki firmie Motta, która w XX wieku produkowała i sprzedawała ją na szerszą skalę. Panettone pięknie wyrasta i jest bardzo wysokim ciastem. Lekkie drożdżowe wnętrze wypełnione jest kandyzowaną skórką pomarańczową i rodzynkami.
Pandoro to babka włoska, która wywodzi się z Werony. Powstała pod koniec XIX wieku jako elegancki deser - zainspirowany dawnym, dworskim "pane de oro" (czyli złotym chlebem). Piecze się ją głównie na Boże Narodzenie, w specjalnej formie w gwiazdkowym kształcie. W porównaniu do Colomba di Pasqua czy Panettone nie zawiera bakalii oraz ma jednolite, maślane wnętrze. Przybiera piękną, złocistą barwę. Z wierzchu obficie obsypuje się ją cukrem pudrem.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 350
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 120
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 350
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do miski wlej wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę i rozkłócone żółtka. Wymieszaj i przykryj miskę folią spożywczą. Odłóż na 30 minut, aby zaczyn podwoił objętość.
Gdy zaczyn będzie prawie gotowy, przygotuj ciasto (I etap). Do innej miski wlej wodę, wymieszaj z drożdżami. Odstaw na 10 minut. Dodaj zaczyn, miękkie masło i mąkę. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
Po tym czasie zabierz się za kolejne kroki (ciasto - II etap). Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj miód, cukier, ekstrakt waniliowy, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy, masło, żółtka. Zmiksuj na gładką masę. Wsyp mąkę i wyrób na gładkie i elastyczne ciasto (ok. 7 minut - dłońmi lub mikserem z hakiem).
Czystą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 3,5 godziny, aby ciasto potroiło swoją objętość i mocno się napowietrzyło.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat lub stolnicę (podsypane mąką), dodaj skórkę pomarańczową i wyrabiaj dłońmi, aż skórka połączy się z ciastem. Podziel ciasto na dwie równe części - każdą zroluj na gruby wałek i wyłóż nimi specjalną formę w kształcie gołębicy (do pieczenia Colomba di Pasqua). Formę przykryj ściereczką płócienną i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
Zblanszowane migdały rozdrobnij na proszek i wymieszaj z cukrem pudrem. Połącz je następnie z białkiem. Powstała masa powinna nie być lejąca, ale dać się łatwo rozprowadzić po babie włoskiej. Wysmaruj ciasto z wierzchu, a potem obsyp migdałami w skórce i cukrem perlistym.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół na 10 minut. Potem piecz jeszcze 40 minut, ale w temperaturze 170 stopni. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (suche). Po tym czasie wystudź babę włoską na kratce.