Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Baba zaparzana z bakaliami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Drożdże rozetrzyj dokładnie z 1 łyżką cukru. Mleko zagotuj. Do miski wsyp 2/3 mąki, wlej wrzące mleko, dobrze wymieszaj (tak, aby nie było grudek). Odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Do tego dodaj drożdże, znowu wymieszaj. Zaczyn odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Masło stop, przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę, połącz z drożdżowym zaczynem. Dodaj resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, rodzynki oraz alkohol. Wszystkie wyrabiaj tak długo, aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Wtedy powoli wlewaj stopione masło, stale zagniatając. Kiedy masło dokładnie połączy się z ciastem i zacznie ono odstawać od ścianek miseczki, przykryj ją czystą ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Dwie foremki do babek posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Napełnij je przygotowanym ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piecz około 50 minut. Po wystudzeniu wyjmij babki z foremek, oblej lukrem. Zanim wystygnie, ozdób wierzch ciast dekoracjami z kandyzowanych owoców.
16 porcji ok. 2 godz. 50 minŹródło: Naj