Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babciny makowczyk z bakaliami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 92
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami podgrzanego mleka i 2 łyżkami mąki, wymieszać, przykryć ściereczką, potrzymać w cieple do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aromatem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, puszyste żółtka, roztopione i wystudzone masło. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować na prostokąt.
Mak gotować, aż zmięknie. Osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce.
Bakalie namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Kiedy zmiękną, osączyć, połączyć z wystudzonym makiem, miodem, cukrem, aromatem i masłem. Dodać białka ubite na sztywno. Na cieście rozprowadzić masę makową, zwinąć jak roladę, piec 30-40 minut w temp. 180°C.
ok. 115 minut.Źródło: Twoje Imperium