Do góry

Desery Przepis na:

Babeczka Olbrzyma czyli słodka tarta borówkowa z kremem waniliowym

Babeczka Olbrzyma czyli słodka tarta borówkowa z kremem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 615

Dodano:

Odsłon: 1299

Przepis to połączenie kilku pomysłów Gordona Ramsay'a. Ze względu na rozmiary mojej formy do tarty (średnica 28 cm) byłam zmuszona zrobić cały przepis na podwójnej porcji. Gdy pokazałam efekt mojemu mężowi to stwierdził że to taka babeczka gigant ;)

Składniki

  • Na tartę:
  • 125g masła w temp. pokojowej
  • 90g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki tortowej
  • Krem waniliowy:
  • 250ml mleka 3,2%
  • połowa laski wanilii (lub 1/2 łyżeczki aromatu)
  • 50g cukru pudru
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 200ml śmietany 36%
  • 500g borówek (jagód)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tarta:
    W mikserze masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i miksuj ok. 30 sek.. Wsyp mąkę i dalej ucieraj aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłóż na blat posypaną mąką, uformuj płaski placek, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na minimum 30 min.

  2. Krem:
    Mleko, wanilię i łyżkę cukru postaw na gazie i zagotuj na silnym ogniu. W tym samym czasie w misce wymieszaj pozostały cukier z mąką kukurydzianą, dodaj żółtka i wymieszaj na gładką masę (ja użyłam miksera). Gdy mleko będzie gorące wyłącz gaz i wolnym strumieniem wlewaj do masy jajecznej cały czas mieszając i uważając by jajka się nie ścięły. Gdy wszystko połączy się na gładką masę wypłucz rondel i przelej przez sitko mieszankę do rondla, wstaw na gaz. Gotuj na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego kremu. Możesz go jeszcze raz przecedzić dla uzyskania gładkości. Gdy krem będzie stygł trzeba go co jakiś czas przemieszać żeby nie utworzył się kożuch.

  3. Gdy krem już ostygnie ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Krem wymieszaj trzepaczką żeby trochę go rozluźnić, dodaj do kremu śmietanę i wymieszaj na gładko. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

  4. Włącz piekarnik na 190 stopni (góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok 0,5 cm i przełóż na formę do tarty. Ułożone ciasto przykryj folią aluminiową i wysyp na wierzch groch do obciążenia (ja nie miałam w domu więc ponakłuwałam ciasto widelcem i przykryłam folią). Wstaw ciasto do pieca i piecz ok. 20 min. Zdejmij folię i dopiecz ciasto ok. 5 min. do zrumienienia. Wyjmij upieczone ciasto i schłodź je (w formie) na kratce.

  5. Borówki umyj i usuń (w miarę możliwości) wszystkie listki.

    Na ostudzone ciasto wyłóż krem i posyp całość borówkami. Najlepiej podawać mocno schłodzoną.



    Smacznego :-)



    Do kawy w sam raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń