Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser na Halloweenowy wieczór! Krwawe babeczki cytrynowe zaskoczą wszystkich gości
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 552
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 121
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 208
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 157
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 552
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 121
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 208
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 157
Składniki
W misce ucieramy masło wraz z cukrem, dodajemy do niego po jednym jajku. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, aromatyzujemy skórka z cytryny (owoc należy sparzyć i wyszorować). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy margaryn i posypujemy bułką tartą. Zagłębienia uzupełniamy ciastem pamiętając, ze to urośnie. Powinniśmy uzyskać około 12 babeczek. Na środku umieszczamy po łyżeczce dżemu w kolorze czerwonym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut.
dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (spokojnie można to zrobić trzepaczką), dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy i utrwalany nią śmietankę. Śmietankę nakładamy na wystudzone ciasto muffinkowe (ja zrobiłam to szprycą). Bitej śmietany otrzymamy dosyć dużo, dlatego możemy śmiało dekorować nią Dextery. babeczki skrapiamy syropem/frużeliną i wbijamy „szkło” przygotowane wcześniej.
składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy powoli na niewielkim ogniu. Gotujemy dłużej niż nam się wydaje – do momentu aż masa zacznie się delikatnie karmelizować. Wylewamy szkło na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – nie mieszamy na żadnym etapie. Mieszanie spowoduje, że nasza masa będzie mniej klarowna. Szkło studzimy i łamiemy na kawałki.