Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe babeczki są smaczne, proste do przygotowania, robi się je naprawdę szybko, a po upieczeniu znikają jeszcze szybciej.
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 71
Smaki Grecji!
Odsłon: 110
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2039
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 71
Smaki Grecji!
Odsłon: 110
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2039
Składniki
Wszystkie składniki na babeczki jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, puszystej masy jajecznej. Nadepnie dodajemy olej, jogurt naturalny gęsty i mieszamy za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i to niestety często jest przyczyną zakalca. Dlatego mieszamy delikatnie, jedynie przez kilka lub kilkanaście sekund, aż nie będą widoczne grudki mąki. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek, do 3/4 wysokości. Wierzch udekorowałam cukrowymi ozdobami, ale nie jest to konieczne. Babeczki pieczemy przez około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Smacznego!