Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe babeczki są smaczne, proste do przygotowania, robi się je naprawdę szybko, a po upieczeniu znikają jeszcze szybciej.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36646
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3654
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 540
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2917
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36646
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3654
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 540
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2917
Składniki
Wszystkie składniki na babeczki jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, puszystej masy jajecznej. Nadepnie dodajemy olej, jogurt naturalny gęsty i mieszamy za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i to niestety często jest przyczyną zakalca. Dlatego mieszamy delikatnie, jedynie przez kilka lub kilkanaście sekund, aż nie będą widoczne grudki mąki. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek, do 3/4 wysokości. Wierzch udekorowałam cukrowymi ozdobami, ale nie jest to konieczne. Babeczki pieczemy przez około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Smacznego!