Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe babeczki są smaczne, proste do przygotowania, robi się je naprawdę szybko, a po upieczeniu znikają jeszcze szybciej.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 701
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 402
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3543
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 701
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 402
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3543
Składniki
Wszystkie składniki na babeczki jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, puszystej masy jajecznej. Nadepnie dodajemy olej, jogurt naturalny gęsty i mieszamy za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i to niestety często jest przyczyną zakalca. Dlatego mieszamy delikatnie, jedynie przez kilka lub kilkanaście sekund, aż nie będą widoczne grudki mąki. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek, do 3/4 wysokości. Wierzch udekorowałam cukrowymi ozdobami, ale nie jest to konieczne. Babeczki pieczemy przez około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Smacznego!