Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki jogurtowo-cytrynowe według Ewy Wachowicz

Babeczki jogurtowo-cytrynowe według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1490

Dodano:

Odsłon: 2421

Niezwykle lekkie i puszyste babeczki. Przepis pochodzi z 435. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 120 g masła
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 280 g mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ⅔ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z ½ cytryny
  • Dekoracja:
  • lukier na soku z cytryny i cukrze pudrze
  • karmelizowana cytryna
  • melisa cytrynowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki jogurtowo-cytrynowe według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Masło spienić w misce. Dorzucić cukier trzcinowy i utrzeć. Cały czas miksując, wybić jajka. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać jogurt i zmiksować. Uperfumować skórką z cytryny, wlać sok. Ponownie zmiksować i przełożyć do foremek na babeczki (do ⅔ wysokości).

  3. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.

  4. Po upieczeniu wystudzić, pokryć lukrem i udekorować plasterkami karmelizowanej cytryny oraz melisą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń