Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki pistacjowe"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 154
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 48
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 154
Składniki
Formę do muffinek z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Limonki sparz, zetrzyj z nich skórkę, jedną przekrój i wyciśnij sok. Krem pistacjowy utrzyj z sokiem i skórką z limonek, dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i olej. Kiedy się połączą, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta włóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Ciastka studź 5 minut w formie. Potem wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z drugiej połowy ciasta upiecz kolejne babeczki.
Przygotuj pistacjowy krem: ucieraj przez 15 minut 250 g masła z 50 g cukru pudru. Kiedy masa stanie się puszysta i jasnokremowa, dodaj 50 g kremu pistacjowego. Łyżką do lodów nałóż przygotowaną masę na 12 babeczek.
Przygotuj biały krem: przez 15 minut ucieraj 250 g masła z 100 g cukru pudru. Krem powinien być puszysty i jasny. Łyżką do lodów nabieraj porcje kremu i nałóż go na 12 pozostałych babeczek. Ciastka schładzaj około godziny. Przed podaniem posyp pokruszonymi pistacjami.Źródło: Twój Styl