Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie babeczki wielkanocne z kawałkami czekolady będą hitem na wielkanocnym stole.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 95
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 984
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 43
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 95
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 984
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 43
Składniki
Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy. Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii, gdy masło będzie puszyste dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy. Przygotowane ciasto porcjujemy do foremek na muffinki. Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
Z lukru plastycznego bądź marcepanu formujemy małe jajko i lekko rozwałkowujemy, aby było płaskie. Następnie formujemy mały wałek i dzielimy go na pół, a następnie z każdego kawałka formujemy podłużną łezkę. Doklejamy do jajka i mamy tułów z rączkami. Formujemy jeszcze kilka podłużnych mniejszych elementów – będzie to grzywka baranka. Następnie przyklejamy barankowi oczy – w tym celu można wykorzystać czarne perełki oraz formujemy nos. Z mini Marshmallows tworzymy wełnę baranka. Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone i dodajemy do niego ubitą śmietankę, ponownie miksujemy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Na górę nakładamy Marshmallows. Na końcu przyklejamy głowę baranka i gotowe