Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki z karmelem i orzechami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36474
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36474
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Składniki
Ciasto: mąkę, cukier i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Włóż do lodówki na 45 min, po czym wylep foremki na babeczki. Piecz ok. 15 min w 180oC.
Masa czekoladowa do kremu: wodę i masło gotuj 5 min. Ostudź, dodaj mleko i kakao. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Sos karmelowy do kremu: w małym garnuszku połącz cukier i wodę. Wymieszaj. Włóż termometr kuchenny i gotuj (nie mieszając) do 170oC, aż się zezłoci. Zdejmij, dodaj masło, kremówkę (uwaga, może pryskać!), sól, wymieszaj, ostudź. Sos połącz z masą czekoladową. Otrzymany krem nałóż do babeczek (np. przez rękaw cukierniczy). Ozdób orzechami, ew. polewą czekoladową.Źródło: Świat kobiety