Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki z kremem"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 44
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 182
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 44
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 182
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj żółtko i zagnieć gładkie ciasto (gdyby nie chciały się połączyć, możesz dodać 1-2 łyżki zimnej wody).
Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i wylepiaj nimi dno oraz boki foremek. Piecz 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Czekoladę połam na kawałki. Do rondelka wlej śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź.
Babeczki wypełnij przygotowanym nadzieniem czekoladowym, na wierzchu ułóż orzechy, migdały lub płatki migdałowe. Włóż do lodówki.
Rada: Babeczki możesz wypełnić nadzieniem kajmakowym. 9 dag zimnego masła utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodawaj masę kajmakową (40 dag). Włóż do lodówki na 30 min a potem wciśnij do babeczek.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie