Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z ciasta kruchego, wypełnione gotowaną masą serową.
Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia.
W rondelku umieściłam masło i zaczęłam je podgrzewać. Gdy się roztopiło, dosypałam cukier i wymieszałam. Następnie dodałam zmielony ser oraz jajka i wymieszałam wszystko do połączenia. Masę serową podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, ale nie doprowadzałam jej do zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Podgrzewając dalej masę na małym ogniu, mieszałam ją aż powstał gęsty krem budyniowo - serowy. Masę zdjęłam z ognia i wymieszałam ją z mlekiem w proszku. Gotową masę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek.
Małe, słodkie i pyszne ? Kruche babeczki z pyszną masą ! Polecam babeczki /kt...
Odsłon: 3841
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 104
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 146
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3009
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Je...
Odsłon: 104
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 67
Odświętne ciasto na niedzielę jest długotrwałe w przygotowaniu, choć wcale ni...
Odsłon: 146
Puszysty biszkopt przykryty masą kokosową, z dużą ilością truskawek. Lekki, o...
Odsłon: 3009
Składniki
Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam budyń w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam pokrojone na plasterki zimne masło. Wszystko zagniotłam szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wycinałam z ciastka kółka i wylepiałam nimi metalowe foremki do babeczek wcześniej wysmarowane masłem. Foremki ustawiłam na większej blasze i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je do lekkiego zrumienienia ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Upieczone korpusy wyjęłam z piekarnika, odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dopiero wyciągnęłam z foremek. Gdy korpusy wystygły, przygotowałam masę serową do ich wypełnienia.
W rondelku umieściłam masło i zaczęłam je podgrzewać. Gdy się roztopiło, dosypałam cukier i wymieszałam. Następnie dodałam zmielony ser oraz jajka i wymieszałam wszystko do połączenia. Masę serową podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, ale nie doprowadzałam jej do zagotowania. W międzyczasie rozmieszałam proszek budyniowy w zimnym mleku i wlałam do gorącej masy serowej. Podgrzewając dalej masę na małym ogniu, mieszałam ją aż powstał gęsty krem budyniowo - serowy. Masę zdjęłam z ognia i wymieszałam ją z mlekiem w proszku. Gotową masę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i za jego pomocą wycisnęłam krem do kruchych korpusów. Przygotowane babeczki wstawiłam do lodówki, aby masa się schłodziła. Babeczki można dodatkowo udekorować owocami, czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30szt. babeczek.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z rabarbarem i bezą
Desery
Ciasto ucierane z truskawkami
Desery
Rabarbarotka
Desery
Odświętne ciasto na niedzielę
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to bardzo ciekawe połączenie kruchego ciasta, słodk...
Odsłon: 4
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane należy do najprostszych w realizacji. Właściwie nie ma prawa...
Odsłon: 1