Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą

Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1126

Dodano:

Odsłon: 283

Bardzo lubię babeczki, ponieważ można je przygotować bardzo szybko i bardzo łatwo, dlatego każdy niezapowiedziany gość, może być z łatwością poczęstowany świeżym wypiekiem :) Lubię też cynamon, który kojarzy mi się z jesienią, ale i z zimowymi wieczorami z kocykiem i gorącym kakao... Dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na babeczki z dodatkiem ziaren słonecznika i cynamonowo-cukrową polewą, która stwarza na babeczce chrupiącą skórkę ;) Śmiało! Osłódźmy sobie jesienne i zimowe wieczory!

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • 20 g masła (do polewy)
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (do polewy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (do polewy)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.

    Masło topimy i lekko schładzamy.

    W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól.

    W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, masło i mleko.

    Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy słonecznik.

    Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.

    W tym czasie przygotowujemy polewę: masło topimy i łączymy z brązowym cukrem i cynamonem.

    Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy cynamonową polewą, a następnie studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń