Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedświąteczne przygotowania w toku, warto również pomyśleć o świątecznym menu. Dzisiaj proponuję szybką babkę a'la Murzynek, mocno kakaowa, z lekkim kawowym posmakiem, oblana ciemną czekolada. Babka jest wilgotna, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 981
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 981
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Ciasto: w jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy miękkie masło na jasny, puszysty krem. Następnie cały czas miksując wlewamy maślankę, mleko, kawę rozpuszczoną w łyżce mleka i jajka (masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi). Gdy wszystkie składniki się połączą stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach. Formę natłuszczamy i podsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce. Polewa: czekoladę podgrzewamy w małym rondelku ze śmietaną do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy ciasto. SMACZNEGO!