Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka cytrynowa"
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 24
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 598
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 24
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 598
Składniki
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, wymieszaj. Wlej roztrzepane jajka i ucieraj mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonego masła dodaj śmietanę, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przelej do masy jajecznej, wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj lukier. Do kubeczka wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Gdyby był za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie