Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka cytrynowa"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, wymieszaj. Wlej roztrzepane jajka i ucieraj mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Do wystudzonego masła dodaj śmietanę, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przelej do masy jajecznej, wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj lukier. Do kubeczka wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Gdyby był za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie