Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem lub dowolnie ozdobić.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10425
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka jajek, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok z jednej cytryny i skórkę startą na tarce. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić a sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wymieszać łyżką i przelej do formy nasmarowanej margaryną. Piec 50 min w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Przed podaniem dowolnie udekorować.
Polecam