Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 780
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 202
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31418
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 450
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 780
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 202
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31418
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 450
Składniki
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem