Do góry

Desery Przepis na:

babka cytrynowa zaparzana mlekiem

Przepis dnia 2021-03-24
babka cytrynowa zaparzana mlekiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 579 Ocena: 21939

Dodano:

Odsłon: 28488

bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...

Składniki

  • 100g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
babka cytrynowa zaparzana mlekiem

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.

  2. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.

  3. Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń