Do góry

Desery Przepis na:

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2421 Ocena: 15955

Dodano:

Odsłon: 1235

Wyborne i smaczne ciasto do kawki.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Margaryna 25 dag
  • Kakao 3 ½
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • Składniki na polewę:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ kostki margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki zagotować cały czas mieszając. Po czym lekko przestudzić, dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wymieszać. Polewa jest sprężysta i łatwo się kroi.
    Wykonanie:
    Do garnka wlać mleko, dodać kakao, masło i cukry. Zagotować na wolnym ogniu do połączenia się składników, po czym ostudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać i przelać do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Po upieczeniu polać ciepłą polewą i schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń