Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto czekoladowe. Idealne na święta, ale nie tylko!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Odmierzamy 100 ml mleka
W garnku na małym ogniu roztapiamy czekoladę podlewając ją odrobiną mleka ( z tych odmierzonych już 100 ml ) i lekko studzimy
Wiśnie odcedzamy z zalewy i zalewamy je wiśniówką ( można to zrobić godzinę lub dwie przed pieczeniem ciasta
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo po 1 jajku stale ucierając
Gdy masa jest już jednolita dodajemy na przemian mąkę i mleko stale mieszając ciasto ( już na mniejszych obrotach )
Następnie dolewamy stopioną czekoladę szybko mieszając ciasto, aby czekolada się nie ścięła na koniec dodajemy odsączone z wiśniówki wiśnie i mieszamy
Ciasto przekładamy do formy z kominem ( u mnie tym razem tortownica z kominem ) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 65 - 70 minut
Po upieczeniu trzymamy jeszcze chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy i studzimy. Ja po 10 - 15 minutach odpinam obręcz i pozostawiam do całkowitego wystudzenia