Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z czekoladą

Babka drożdżowa z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 492

Święta zbliżają się wielkimi krokami. A ja ciągle szukam, wymyślam i wypiekam, co raz to nowe babki po to, aby na święta wybrać tą idealną. Dziś upiekłam drożdżową. To mój debiut. Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 3 żółtaka
  • 70g masła
  • 1/2 szklanki cukru z tego 1 łyżeczka do rozczynu
  • 30g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 50g czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, dodać ciepłą wodę i cukier. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.

    Żółtka i jajo ucieramy z cukrem oraz aromatem cytrynowym na puszystą, jasną masę. Ciągle mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę.



  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem). Ponowne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

    Pieczemy w 180st C przez 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmuję z formy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń