Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka drożdżowa z rodzynkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj cukier, cukier waniliowy i drożdże, wymieszaj. Margarynę stop, ostudź. Jajko i dwa żółtka roztrzep. Dodaj do ciasta, wyrób, dodając stopniowo margarynę. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Rodzynki zalej gorącą wodą, dodaj aromat. Gdy napęcznieją, osusz, oprósz mąką. Ciasto ponownie wyrób, dodaj rodzynki i migdały. Wlej do formy do babki, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Ostudź. Pozostałe białka ubij z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Obficie polukruj babę.Źródło: Chwila dla Ciebie