Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1296

Dodano:

Odsłon: 1298

Babka na Święta Wielkanocna musi być! Może w tym roku upieczesz babkę drożdżową z dodatkiem rodzynek (lub bez)?! Ja zachęcam i z pewnością będę ją w tym roku znów piekła! Długo trzyma świeżość i jest smaczna - nie za słodka - dla mnie idealna! :)

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 25 ml rumu (można pominąć)
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Babka drożdżowa z rodzynkami

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, suszymy na ręczniku papierowym i zalewamy je rumem (gdy pomijamy rum, rodzynki po wymoczeniu we wrzątku, osuszamy i odkładamy na bok).
    Pokruszone drożdże łączymy z 1/4 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
    Resztę mąki i mleka łączymy łyżką z pozostałymi składnikami, a na końcu dodajemy gotowy rozczyn oraz odsączone rodzynki. Zagniatamy elastyczne ciasto - przez około 10-13 minut.
    Ciasto przekładamy do podsypanej mąki miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać przez 50-60 minut (do podwojenia swojej objętości).

  2. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto odgazowujemy (ugniatamy je kilka razy), przekładamy do formy, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180◦C. Babkę pieczemy przez 30-40 minut.
    Studzimy, delikatnie wyciągamy z formy i gdy babka będzie już zimna, dowolnie dekorujemy.
    Smacznego! :-)


    P.S. Jeśli nie masz takiej foremki, użyj tej tradycyjnej z kominem - pilnuj tylko czasu pieczenia, w takiej foremce babka upiecze się szybciej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń