Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zasmakuje każdemu. Jest trochę pracochłonny, ale babka robi wrażenie.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 204
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 148
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 204
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 148
Składniki
Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy przestygnie, dodać do niego żelatynę, wymieszać. Każdą galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Każdą w odstępie czasowym, żeby nie stężała nam, nim wcześniejsze warstwy galaretki nie będą gotowe. Na dno formy do babki (można wykorzystać inną formę, np. tortownicę, wtedy łatwiej wyjmiemy gotową galaretkę) wlać pół szklanki mleka. Włożyć do lodówki, by warstwa zastygła. Następnie wlać pół szklanki galaretki i wstawić do lodówki, by zastygła. Czynność powtarzać do wyczerpania masy mlecznej i galaretek. Deser umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na formie dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Wyciągnąć galaretkę – gdyby nie chciała się odkleić, formę wkładamy na chwilę do ciepłej wody. Gdyby masa mleczna zastygła, wystarczy delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Polecam