Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bo geniusz tkwi w prostocie. Pyszny, orzeźwiający i kolorowy deser, który zasmakuje każdemu. Jest trochę pracochłonny, ale babka robi wrażenie.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2715
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 706
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 59
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2715
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 706
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 59
Składniki
Mleko wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy przestygnie, dodać do niego żelatynę, wymieszać. Każdą galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Każdą w odstępie czasowym, żeby nie stężała nam, nim wcześniejsze warstwy galaretki nie będą gotowe. Na dno formy do babki (można wykorzystać inną formę, np. tortownicę, wtedy łatwiej wyjmiemy gotową galaretkę) wlać pół szklanki mleka. Włożyć do lodówki, by warstwa zastygła. Następnie wlać pół szklanki galaretki i wstawić do lodówki, by zastygła. Czynność powtarzać do wyczerpania masy mlecznej i galaretek. Deser umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na formie dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Wyciągnąć galaretkę – gdyby nie chciała się odkleić, formę wkładamy na chwilę do ciepłej wody. Gdyby masa mleczna zastygła, wystarczy delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Polecam