Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowo-cytrynowa

Babka majonezowo-cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2273

Dodano:

Odsłon: 549

Bardzo szybkie do zrobienia ciasto. Zwykle piekę je w keksówce, ale że już niedługo Święta Bożego Narodzenia, wykorzystałam foremki silikonowe w formie choinek. Dodałam też trochę kandyzowanych owoców.

Składniki

  • Jajka - 5 szt.
  • Mąka pszenna - 3/4 szkl.
  • Mąka ziemniaczana - 3/4 szkl.
  • Majonez - 4 łyżki
  • Cukier - niepełna szklanka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Aromat cytrynowy - 1 łyżeczka
  • Skórka z cytryny - z 1 szt. (starta na małych oczkach)
  • Kandyzowana mieszanka owocowa - 50 g
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę (owoce kandyzowane możemy pominąć). Wylewamy do formy keksowej (lub innej), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń