Do góry

Desery Przepis na:

Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe

Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 78200

Dodano:

Odsłon: 2345

Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę marchewkową – ciasto marchewkowe, które możemy upiec w foremce do babki lub w blaszce. Ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Foremka o pojemności około 2 L
  • Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm
  • 340 g mąki pszennej (typ od 450 do 550)
  • 250 g cukru kryształ
  • 200 ml oleju (około 216 g)- użyłam rzepakowego
  • 320 g startej marchwi
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o średnich oczkach.

    Do mąki dodaję sól, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam.

    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę, tak aby masa zbielała.
    Następnie dodaję olej, przez chwilę miksuję i dodaję marchew, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.
    Następnie dodaję stopniowo mąkę i na wolnych obrotach miksera miksuję do połączenia się składników.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej margaryną lub masłem.


  2. Pieczenia babki marchewkowej:
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50-55 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia babki może się różnić od piekarnika.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

    Babkę po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – babka jest gotowa.
    Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem, udekorować polewą lub lukrem.

  3. Na lukier będziemy potrzebowali:
    około 150 g cukru pudru
    1 łyżka zimnej wody
    1 łyżka soku z cytryny

    opcjonalnie barwnik

    Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, dodaję stopniowo cukier puder i energicznie mieszam rózgą. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli jest za luźny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeżeli za gęsty to możemy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny.

    Tak przygotowanym lukrem dekoruję babkę, dodatkowo możemy pozostawić troszkę białego lukru i dodać do niego barwnik spożywczy, ja dodałam łyżeczkę młodego mielonego jęczmienia i zabarwiłam lukier na zielono, i popisałam biały lukier.
    Polukrowaną babkę odstawiam do zastygnięcia lukru.

    Babka marchewkowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń