Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 730
Dodano: 31.12.2018
Odsłon: 4827
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło. Gdy masa będzie płynna połowę przelej do miski a do 2 połowy dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
Mieszaj czekoladę tak długo aż całkowicie się rozpuści.
Do ciemnej masy dodaj 2 żółtka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do jasnej masy dodaj również 2 żółtka i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia do ciemnej masy i resztę do jasnej masy. Ponownie wymieszaj.
Białka ubij na sztywno i dodaj połowę do ciemnej masy i pozostałą część do jasnej masy.
Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Dodawaj do formy po dużej łyżce naprzemiennie jasnej i ciemnej masy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 01 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Ładnie upieczona, super :)1 Kto głosował? | Odpowiedz