Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna babka marmurkowa lecz nie z dodatkiem oleju, ale robiona na maśle. Bardzo prosta w wykonaniu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115267
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1313
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115267
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1313
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Składniki
W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło. Gdy masa będzie płynna połowę przelej do miski a do 2 połowy dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
Mieszaj czekoladę tak długo aż całkowicie się rozpuści.
Do ciemnej masy dodaj 2 żółtka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do jasnej masy dodaj również 2 żółtka i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia do ciemnej masy i resztę do jasnej masy. Ponownie wymieszaj.
Białka ubij na sztywno i dodaj połowę do ciemnej masy i pozostałą część do jasnej masy. Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Dodawaj do formy po dużej łyżce naprzemiennie jasnej i ciemnej masy.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem.